lauantai 5. syyskuuta 2020

Inspiraation poluilla

 

 Antaa ja saada, 2020, öljy kankaalle, 80 cm x 80 cm, yksityiskokoelma


En malttanut enää pidätellä öljymaalaushaluani, vaan kaivoin ne kaapista, jonne olin ne odotusaikana sulkenut pois näkyvistä. Kuinka olinkaan kaivannut niitä! Guasseilla voi olla mukava välillä taas maalata öljyvärien kuivuessa, mutta nyt taidan pitää niistä vähän taukoa. Tai suunnittelematta paras.

Ensimmäinen abstrakti öljymaalaus syntyi vauhdilla muutamilla maalikerroksilla. Toisen työprosessi otti huomattavasti enemmän aikaa ja teos haki luonnettaan. Mutta ei se teoksen valmistumiseen käytetty aika, pituus tai lyhyys olekaan se juttu, vaan ne tuntemattomat uudet reitit, joita pitkin kulkea.

Mikä vapaus onkaan, kun kuvallinen ilmaisu ei ole rajattu tiettyyn muotoon ja esittävyyteen! Ei ole epäonnistumisen pelkoa, on vain intoa ja kokeilunhalua. Tavoitteena herkullinen maalausjälki ja monitulkintaisuus.

 

Kuuntelemisen taito, 2020, öljy kankaalle, 80 cm x 100 cm, yksityiskokoelma
 

Maalauksesta saa tulla matka, jossa avataan polkuja mietiskelylle. Otan laajaan aihepiirin käsittelyyn hyveet. Mitä ne ovat nykypäivänä? Kun joka tuutista lietsotaan pelkoa ja epävarmuutta, koen tärkeäksi että taide saa olla kanava, jonka tarkoitus on lähtökohtaisesti rauhoittaa, samoin kuin vaikka luonnossa liikkuminen.

Samalla huomaan, että juuri tämä elämäntilanne ruuhkavuosina on loppujen lopuksi hyvinkin inspiroivaa. Miten yksi päivä voi olla niin täynnä erilaisia tunteita ja tilanteita, ja kuitenkin ne yhdessä muodostavat kokonaisuuden, joka on hyvä. Se mitä viivan alle jää, on kultaa. Pitää vain osata tarttua niihin pieniin hyviin hetkiin.

Siksi maalauskin saa olla kokonaisuus, jossa on keskenään erilaisia tasoja ja tapahtumia, vastakohtia. Jätän inspiraation hautumaan, mutta polku on nyt avattu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti