torstai 24. lokakuuta 2019

Keskipohjanmaa Päivyri 24.10.

Värituubit auki Kokkolassa ja Kruunupyyssä - Viikonloppuna voi käydä tutustumassa taiteilijoiden työhuoneisiin.

Annuli Viherjuuri ja Mira Roivainen toivottavat väen tervetulleeksi tutustumaan taiteilijan työhön ja teoksiin. Kuva Ulla Nikula

Tiina Ruotsala
Keskipohjanmaa

Kokkolalaisten kuvataiteilijoiden Mira Roivaisen ja Annuli Viherjuuren työhuoneilla Pormestarinkadulla on epäilyttävän siistiä. Aivan kuin naiset olisivat siivonneet ihan äskettäin.

Ehkä Annuli Viherjuuri on sellaista tehnytkin, sillä hän on jäämässä äitiyslomalle. Perheenäiti ei kuitenkaan luovu työtilastaan, vaikka uusi perheenjäsen vaatiikin aluksi kaiken huomion ja pakottanee äidin sulkemaan värituubit hetkeksi.

Mutta ei vielä tulevana viikonloppuna, sillä Taidemaalariliiton järjestämä valtakunnallinen työhuoneiden avointen ovien tapahtuma Tuubit auki ulottuu myös Kruunupyyhyn ja Kokkolaan. Tuubit auki -tapahtuma järjestetään osana Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlavuotta. Kruunupyyssä työhuoneensa avaa yleisölle Maria Forsblom Koskenniemenkujalla ja Kokkolassa Pormestarinkadulla Roivainen ja Viherjuuri.

Tuubit auki -tapahtuman konsepti on sama kuin jo vakiintuneella Konstrundanilla. Työhuoneiden ovet ovat auki sekä lauantaina että sunnuntaina neljän tunnin ajan. Tarjolla on jotain pientä purtavaa, taidetta ja taiteilijan seuraa.

Annuli Viherjuuri osallistui muutama vuosi sitten Konstrundaniin ja kaupunkiin muuttanut Mira Roivainen kävi tutustumassa Viherjuuren työtiloihin.

- Siinä tuli sitten juttua, että tarvitsisin työhuoneen ja Viherjuuri kannusti kysymään Pormestarinkadun tiloja, muistelee Roivainen.

Taiteilijoiden elämäntilanteet poikkeavat toisistaan siinä mielessä, että Annuli Viherjuuren kotona on aviomiehen lisäksi kaksi tenavaa (ja kohta kolmas). Mira Roivainen jakaa kotinsa kissojen kanssa, mutta molemmat ovat sitä mieltä, että kodin ulkopuolella sijaitseva työhuone on kodin yhteydessä sijaitsevaa työtilaa parempi ratkaisu.

- Kun lähden työhuoneelle, lähden tekemään kuvataidetta, pohtii Roivainen.

- Työhuoneella on oma rauha, vaikka välillä minulla saattavat olla lapset matkassa, tunnustaa Viherjuuri, jonka työhuoneen nurkassa onkin kasa lasten leluja.

Mira Roivaisen työhuoneen ikkunalaudan vieressä on kahvinkeitin, vaikka käytettävissä olisi myös keittiö muiden puutalon käyttäjien kanssa.

- Meidän työaikamme ovat aika erilaiset. Itse teen täällä töitä päiväsaikaan ja Mira tulee usein illaksi. Välillä kuitenkin vaihdetaan kuulumisia ja vanhempana taiteilijana haluan kannustaa Miraa hänen työssään, Annuli Viherjuuri sanoo.

Viikonlopun aikana kävijät voivat myös ostaa taidetta. Annuli Viherjuurella oli viime kesänä Tankkarin majakkasaarella näyttely, jossa oli esillä hänen uusin Lohdun pesä -sarjansa.

- Valitettavasti tuulet eivät suosineet näyttelyäkään, nauraa Viherjuuri ja viittaa kesän koviin tuuliin, jotka aiheuttivat useammankin peruutusvuoron saarelle liikennöivälle Jenny-alukselle.

Viherjuuri on nostanut työhuoneen seinille myös vanhempia teoksiaan, sillä vastaisista tuulista huolimatta uusi sarja on tehnyt niin hyvin kauppansa, ettei siitä riittänyt enää tauluja vastakkaiselle seinälle.

Mira Roivaisen työhuone on huomattavasti pienempi ja sen seinällä on uudempia hiilipiirroksia sekä vanhempia maalauksia.

Tuubit auki 26.-27.10. klo 12-16.

FAKTA
Avoimet ovet

Tuubit auki on Taidemaalariliiton järjestämä avointen työhuoneiden tapahtuma.

Maanlaajuinen tapahtuma tuo esille suomalaista nykytaidetta, taidemaalausta ja sen tekijöitä avaamalla Taidemaalariliiton jäsentaiteilijoiden työhuoneita yleisölle yhden viikonlopun ajaksi.

Tapahtuma on yleisölle ja osallistuville taiteilijoille ilmainen.

Tuubit auki -tapahtuma järjestetään osana Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlavuotta. Edellisen kerran tapahtumat järjestettiin vuonna 2017 osana Suomi 100 -juhlavuotta sekä osana Taidemaalariliiton 85-vuotisjuhlavuotta vuonna 2014.

Taidemaalariliiton jäsentaiteilijoiden työhuoneiden ovet ovat avoinna viikonloppuna 26.-27.10. klo 12-16.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti