maanantai 8. heinäkuuta 2019

ÖT 7.7.

"Annuli Viherjuuri i sin ateljé och med sin senaste serie oljemålningar på väggen bakom sig"
(foto: Jessica Poikkijoki)

Tässä eilen julkaistu Österbottens Tidningin artikkeli Tankariin tulevasta näyttelystä.

HUOM! Pohjoistuulen takia MS Jenny ei kulje vielä keskiviikkonakaan, joten konsertti järjestetään torstai-iltana ja avajaiset siirtyvät perjantaille klo 14.

Tröstens näste snart på Tankar
- Konst gör också konstnären gott, säger bildkonstnären Annuli Viherjuuri. Att måla verken som hon ska föra ut till Tankar var en slags terapi.

Karleby. För två år sedan under Konstrundan gjorde Kristina Klingenberg ett besök i Annuli Viherjuuris ateljé i stadsdelen Neristan i Karleby. Hon tyckte om vad hon såg där.
När hon frågade om den inflyttade Karlebykonstnären hade lust att ställa ut på ön Tankar fick hon genast ja till svar.
- Kristina önskade sig inte havslanskap, säger Annuli Viherjuuri.
Vilket var tur, för det är inte vad Annuli Viherjuuri målar. Hon gör snarare inre landskap.
- Jag arbetar med serier av verk. När jag började med den här serien arbetade jag rätt stort, men när hon bad mig ställa ut i café på Tankar insåg jag att jag behövde göra några mindre verk som skulle passa in där.
Arbetsnamnet för serien har varit "Hiljaiset varjot", stilla skuggor, men hon har övervägt att kalla den för "Lohdun pesä", tröstens näste.
- Tanken på tröstens näste löpte som en röd tråd genom mitt arbete. Människan kan befinna sig mitt i en storm, aningen inombords eller rent fysiskt, och ändå uppleva sig vara trygg. Det är möjligt att uppleva sinnefrid trots att man går igenom svårigheter.

Hon liknar sit arbete med serien vid en slags terapi.
- Jag har själv haft svåra perioder under de senaste åren. Jag upplever att min inspiration nu kommer ur dem. Konst gör också konstnären gott. Den är en slags självterapi.
Innan hon började göra mindre målningar hade hon aldrig målat i svart. Men nu behövdes också svärtan i bilderna, för att ge kontrast och styrka.
När hon började måla "Aran pesä", Den känsliges näste, visste hon inte varför det namnet kändes rätt. Efter ett tag förstod hon att målningen handlar om rädslor inför framtiden och om upplevelsen av att kunna vila tryggt, trost rädslorna.
När Kristina Klingenberg fick höra om temat tyckte hon att det passade perfekt för Tankar.
- Människans utsatthet och litenhet kommer fram i hennes verk, precis som det också i verkligheten gör här på havsomslutna Tankar. Litenhet på ett positivt sätt, där det ändå finns en grundtrygghet, säger Kristina Klingenberg.

"Annuli Viherjuuris oljemålnig på duk, "Aran pesä", är till storleken 40x30 centimeter. För henne är det att arbeta smått." (foto: Annuli Viherjuuri)

Vernissage för utställningen blir det onsdagen den 10 juli klockan 14.30. Konstnären finns då själv på plats och Joanna Hanhikoski spelar cello.
Under utställningstiden ordnas tre konserter i Tankar kyrka. Samma kväll som utställnigen öppnas sjuger Annuli Viherjuuris make, Tuomo Viherjuuri, i kyrkan.
Joanna Hanhikoski spelar cello och Ari Hanhikoski spelar altviolin.
Den 24 juli är det Markku Hekkala som sjunger och Julia Hansson som spelar dragspel.
Den 7 augusti spelar Christian Ahlskog klavikord, dessutom uppträder en vokalensemble.
Protektet Konst och musik på Tankar har fått stöd av Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden och Karleby stad. Det stöds också av Karleby Turism.

Kristina Klingenberg berättar att hon fortfarande söker sponsorer för att kunna ordna båtttransport till de två senare konsertkvällarna.
- Evenemangen pä Tankar är småskaliga och man måste vara beredd på att ta ekonomiska risker.
- Jag tycker själv om småskaliga evenemang och överraskningar. För någon seglare eller båtfarare kan det bli en överrasking med konsert eller utställning mitt ute i havsbandet.
Själv har Klingenberg varit ute på Tankar sedan maj månad. Det är möjligt nu, när hon inte längre är aktiv tjänst i Karleby svenska församling.
- Det är en bra miljö för människan att vistas i och hit ut vill man bara ta med sig bra saker, som konstupplevelsen och god musik.

Jessica Poikkijoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti