lauantai 13. heinäkuuta 2019

Kokkola-lehti 10.7.

Herkkää taidetta merellisessä maisemassa

Perjantaina avautuu Majakkasaari Tankarin kahvioon kesänäyttely. Näyttely on avoin kuukauden ja sen aikana järjestetään Tankarin kirkossa kolme konserttia.

Kesänäyttelyn taiteilijaksi on valittu kokkolalainen Annuli Viherjuuri. Näyttelyä luotsannut Kristina Klingenberg on iloinen taiteilijavalinnasta ja kertoo jo pidemmän aikaa pitäneensä Viherjuuren kädenjäljestä. Myös valittu paikka on hänen mielestään kaikin puolin sopiva.
- Pieni kahvio on mieluisa paikka Viherjuuren taiteelle, joka ilmaisee paljon tunteita. Tankarin kirkkokin on pieni, joten ihmiset pääsevät lähemmäksi esiintyjiä.
Avajaispäivää edeltävänä torstai-iltana on aika ensimmäiselle konsertille, jossa Joanna Hanhikoski on soittamassa selloa ja hänen isänsä Ari Hanhikoski alttoviulua. Viherjuuren puoliso, Tuomo Viherjuuri soittaa alttotorvea ja laulaa. Klingenberg kertoo konsertteihin olevan helpointa tulla omalla veneellä.
Hän uskoo näyttelyn saavuttavan monia ihmisiä, niin kokkolalaisia kuin muualtakin Tankariin saapuneita veneilijöitä. Näyttelyn avajaisia jouduttiin siirtämään keskiviikosta kovan tuulen vuoksi.

Kokkolalainen taiteilija Annuli Viherjuuri on pitänyt näyttelyitä aikaisemminkin Kokkolassa, Galleria Artistassa ja K. H. Renlundin museossa. Hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa ja valmistumisestaan asti tehnyt taidetta.
- Kun valmistuin reilu kymmenen vuotta sitten, elettiin taiteessa nousukautta. Nuoria taiteilijoita sponsoroitiin ja heidän töitään ostettiin. Tuolloin minut valittiin Taidekeskus Salmelan kesän Nuoreksi taiteilijaksi. Vähän sen jälkeen seurasi työuupumus. Olin nuori ja vielä etsimässä itseäni, kertoo Viherjuuri.
Viherjuuri on lapsesta asti pitänyt piirtämisestä ja hänen lähisuvustaankin löytyi osaamista.
- Kun olin lapsi, vaari teki paljon käsillään kaikkea, nikkaroi ja piirsi. Hänellä oli pieni verstas talonsa yhdessä ikkunallisessa komerossa, joka oli kuin aarreaitta minulle, muistelee Viherjuuri.
Näyttelyitä Viherjuuri pitää tasaisin väliajoin. Tasapaino kotiäidin roolin ja työn tekemisen välillä on löytynyt, kun on oppinut rajaamaan työtaakkaa.
- Tätä projektia on ollut hyvä tehdä, koska tässä on ollut mahdollista tehdä niillä resursseilla kuin milloinkin kykenen.

Tankarin näyttelytöihin aihe Viherjuurella kumpusi omasta elämästä ja menneistä rankemmista vuosista. Teoksissa käsitellään ihmisen syviä tuntoja, kun haavoittumisen pelko ja elämän pettymykset laittavat kohtaamaan oman pienuutensa. Ne rakentuvat yhden ihmishahmon ympärille.
- Teoksissa on melankoliaa, mutta ei sellaista, mikä säikäyttäisi katsojan. Teossarjan kantava teema on kuitenkin toivo ja kuinka lohdun pesän suojiin voi käpertyä hiljentymään. Itselleni tämä on ollut kuin terapiaa, Viherjuuri selventää.
Öljymaalausten rinnalle taiteilija on tämän projektin aikana löytänyt guassimaalauksen.
- Kärsivällisenä ihmisenä pidän hitaasti valmistuvasta öljyllä maalaamisesta, mutta guassivärejä aion ehdottomasti käyttää jatkossakin.
Viherjuuri toivoo, että Tankarin näyttely tekee hänen taiteestaan tutumpaa paikallisille.

Anu Jylhä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti