keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Kokkola-lehden artikkeli 2. maaliskuuta 2016


TOIVON VALTAKUNTA ON VALOISA PAIKKA
Maria Store

Kuvataiteilija Annuli Viherjuuren (s. 1984) Toivon valtakunta on positiivinen ja valoisa paikka. Symbolistisessa teossarjassa valkomekkoiset tyttölapset ja seppeleitä kantavat nuoret naiset toimivat toivon välittäjättärinä. Kaksiosainen teossarja sai alkunsa vuonna 2013.
- Jostain tuli päähän kuva kolmesta tyttölapsesta. Aloitin heti ompelemaan mekkoja ja sain tuttavien tyttöjä malliksi. Halusin nähdä miten idea toimii. Oli hienoa saada näkyville se, mikä oli ollut pään sisällä.
Teokset eivät ole muotokuvia ja Viherjuuri sanookin sen olleen vapauttava tunne.
- Sain maalata rennosti eikä minulla ollut yhdennäköisyyspaineita. Aikani työstin tyttölapsia ja sitten inspiroiduin seppeleistä. Minulle seppele kuvastaa kauneutta ja herkkyyttä.
Viherjuuren teoksissa positiivinen symboliikka on voimakkaasti läsnä. Seppeleet ovat teossarja kantava teema.
- Symboliikka pohjautuu kristillisyyteen. Otin selvää seppeleen merkityksestä ja kristillisessä symboliikassa se kuvastaa ikuista elämää ja voittoa. Olin siitä ihan fiiliksissä! Mikä sopisi paremmin toivon valtakuntaan?
Seppeleen myötä teossarjaan tulivat mukaan myös nuoret naiset.
- He korostavat teosten hengellisyyttä vielä selkeämmin.
Viherjuuri käyttää öljyvärin maalausnesteessä mehiläisvahaa. Se antaa maalipinnalle matan jäljen ja nopeuttaa öljyvärin kuivumista, mikä nopeuttaa maalausprosessia.
- Se myös suojelee maalauspintaa lialta.

Toivon valtakunta -teossarja sisältää 45 maalausta, joista 28 on esillä Roosin talolla torstaina avattavassa näyttelyssä. Viherjuuri aloitti teossarjan työstämisen 2013 ja viimeiset teokset syntyivät viime vuoden lopulla.
- Tämä on ollut kahden vuoden työprojekti kotiäitiyden ohessa, Viherjuuri kertoo.
Muutama teossarjan maalauksista oli esillä Galleria Artistassa viime kesänä. Toivon valtakunta on ollut esillä myös Helsingissä ja Oulussa.
- Muutama teos on käynyt Saksassa ja Italiassa. Tämä näyttely on kuitenkin tähänastisista kattavin. Roosin talon näyttelytilat ovat upeat ja olen kiitollinen, että sain teokset tänne esille.

Kokkolassa asuva ja työskentelevät Viherjuuri oli Taidekeskus Salmelan kesän 2010 Nuori taiteilija. Hän kertoo sen asettaneen tietynlaisia paineita ja siksi hän urakoi töiden parissa.
- Ajoin itseni loppuun. Tuli suvantovaihe, jolloin en löytänyt luovuuden lähdettä. Sain esikoisen ja hänen ollessa vajaan vuoden ikäinen iski inspiraatio jostain. Ja sillä tiellä ollaan.
- Olen niin nauttinut maalaamisesta. Ensin maalasin tytön päiväunten aikaan ja iloitsin, kun sain jotain edes vähän edistymään. Saamani työskentelyapurahat velvoittivat sitten tekemään töitä enemmän. Ilman niitä olisin tuskin saanut kasaan näin laajaa teossarjaa.
Viherjuuri on saanut työskentelyapurahoja Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastolta.
Toivon valtakunta on esillä Roosin talolla 24. huhtikuuta saakka. Viherjuuren töihin voi tutustua Facebookissa, Annuli Viherjuuri - Visual Artist -sivuilla. Viherjuuren työprosessista voi lukea tämän blogista: http://annuliviherjuuri.blogspot.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti