perjantai 4. maaliskuuta 2016

Avajaiset Roosin talolla + puhe


Tulihan ne avajaisetkin. Saimme näyttelyn ripustuksen niin hyvissä ajoin valmiiksi, että tässä ei enää muuta tehtävää ollutkaan kuin avajaisten odottaminen. Ja millaiset avajaiset ne olivatkaan! Talvilomasta riippumatta tai siitä huolimatta avajaisvieraita tuli mukavasti paikalle. Tuttujen kasvojen lisäksi myös itselleni vieraita oli tullut paikalle, ja iloitsin siitä.Museonäyttelyn avajaisissa täällä Kokkolassa on tapana, että taiteilija pitää avajaispuheen ja kertoo näyttelystään, jos se mitenkään on mahdollista. Edellisestä avajaispuheestani onkin aikaa, vajaa 6 vuotta Taidekeskus Salmelan avajaisissa. Puheeni jälkeen skoolattiin näyttelylle ja vapaa seurustelu virvokkeineen saattoi alkaa viulunsoiton säestyksellä. Illasta jäi kiitollisen mielen ja positiivisen palautteen lisäksi myös ihania kukkia kotiinviemisiksi.


Avajaispuhe

Tervetuloa Toivon valtakuntaan.
Toivon valtakunta - millainen paikka se voisi olla? Onko se sisäinen mielentila, sielun tyyssija? Onko Toivon valtakunta rauhaa, iloa, luottamusta tai sitten tekemistä, kuten uuden toivon istuttamista? Mitä Toivon valtakunta voisi olla ja merkitä sinulle? Minulle se oli inspiraation lähde tälle teossarjalle.

Toivon valtakunta -teossarja valmistui parin vuoden aikana loppuvuodesta 2013 vuoden 2015 loppuun, ja yhteensä tässä sarjassa on 45 maalausta, joista täällä Roosin talolla esillä on 28. Sain inspiraation esikoiseni ollessa noin 10 kk ikäinen, ja aluksi työskentelinkin vain hänen päiväuntensa aikana. Onneksi hän oli hyvä nukkumaan niitä.

Aloitin koko sarjan luomisen ompelemalla tyttölapsille mekot. Sain tuttavaperheiden tyttöjä malleikseni ja tytöt hienosti toteuttivat visioni kameran edessä, ja käytin niitä mallikuvia apuna maalaustyössä. Nämähän eivät ole muotokuvia, joten saatoin maalata rennosti ajattelematta yhdennäköisyyspaineita. Tytöt toimivat ikään kuin toivon välittäjättärinä suorittaen jotain positiivista, symbolista tehtävää.

Sitten inspiroiduin seppeleistä. Tyttölasten rinnalle tuli nuoria naisia antaen toisenlaista syvyyttä Toivon valtakuntaan. Seppeleen esteettisyys kiehtoi minua valtavasti sekä sen symboliikka. Kristillisessä symboliikassa seppele kuvaa voittoa ja ikuista elämää, siis toivon täyttymystä. Mikäpä sen paremmin sopisi juuri Toivon valtakuntaan! Teetin floristilla aitoja kukkaseppeleitä, ja meillä meni ajatukset hyvin yhteen. Nuorten naisten tultua mukaan teossarja sai selkeämmin hengellisen sävyn etenkin rukouskuvien myötä.

Minulla on jo pitkään ollut näky palvelevasta taiteesta, ja koen että tämä Toivon valtakunta kohtaa erityisesti tässä museonäyttelyssä sen vision. Toivon, että joku voisi virkistyä täällä käydessä, joku hiljentyä ja ehkä kokea jotain puhdasta ja pyhää. Toivon, että joku saisi kokea esteettisen elämyksen arjen keskellä ja että teoksista välittyvä rauhan ilmapiiri saisi sulkea katsojan syliinsä.

Näin lopuksi haluan kiittää, että sain Toivon valtakuntani esille tänne, tämä on upea tila. Kiitos museon työntekijöille kaikesta avusta näyttelyä rakentaessa. Kiitos malleilleni. Kiitos Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastolle työskentelyapurahoista, jotka mahdollistivat teossarjan luomisen näin laajaksi kokonaisuudeksi.

Tämän näyttelyn jälkeen onkin aika jäädä äitiyslomalle. Nähtäväksi jää, kuinka pitkäksi aikaa tällä kertaa. Toivotan kaikille antoisaa avajaisiltaa! Kiitos.

1 kommentti:

  1. Vau, Annuli; ihanaa! Ihastuin töihisi jo kun näin ne ensi kerran työhuoneellasi Kokkolassa. Hyvää äitiyslomaa ja onnea ja siunausta myös perheenlisäyksen johdosta. Palveleva taide on todellisuutta kuvissasi herkkätuntoisella tavalla, ja samankaltaisella ajatuksella ja toiveella kuin esimerkiksi Birgitta Yavari-Ilanilla.

    VastaaPoista