keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Riemukaaren avaus ja lehtijutut
Kokkolassa Galleria Artistassa Riemukaari-näyttelyni avajaiset ovat onnellisesti ohi ja teokset seinillä melkein kesäkuun loppuun asti. Paikallisjulkisuutta tuli kerta heitolla taas, kun lehtiartikkelit näyttelystä ja sen taiteilijasta julkaistiin tänään sekä Keskipohjanmaassa että Kokkola-lehdessä. Lainaanpa jutut tähän alle, jos kiinnostaa lukea. Ja jos pääset näyttelyssä käymään lähipäivinä, voi olla että avajaisista on jäänyt vielä marenkeja tarjolle.
Annuli Viherjuuren teoksia esillä Galleria Artistassa
"Taide lähtee tasapainosta"

Anni Saari
KOKKOLA (KP)

- Olen nauttinut näiden teosten maalaamisesta suuresti. Toivottavasti se näkyy niistä, toteaa taiteilija Annuli Viherjuuri esitellessään Galleria Artistan seinille ripustettuja teoksiaan.
Riemukaari-näyttelyssä esillä olevat teokset ovat ensimmäinen osa laajaa Toivon valtakunta -sarjaa, jota Viherjuuri on viime ajat tehnyt. Maalauksissa keskeisessä osassa ovat pienet, valkoisiin pukeutuneet tytöt. He suorittavat erilaisia positiivisia tehtäviä, kuten kantavat lahjoja.
Teossarjan toisessa osassa pääosaan nousevat nuoret naiset, mutta näitä teoksia nähdään vasta ensi syksynä Helsingissä G12-galleriassa sekä keväällä 2016 Roosin talolla.
Tytöt ja naiset edustavat Viherjuurelle toivontuojia. Teokset ovat rauhallisia ja valoisia, ja niissä on paljona vaaleita ja pastellin sävyjä. Viherjuuri maalaa öljyväreillä, mutta käyttää mehiläisvahaa, minkä vuoksi teokset ovat mattapintaisia. Maalauksista huokuu tasapaino.
- Taiteen tekeminen vaatii tasapainoa. Jos jokin elämässä ei ole kohdallaan, se näkyy heti tekemisessä, Viherjuuri pohtii.
Hän itse löysi tasapainon Kokkolasta.

Tyhjyydestä uuteen luomiskauteen

Annuli Viherjuuri valmistui kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja sai uralleen lentävän lähdön. Hänellä oli jo opiskeluaikana useita yksityisnäyttelyitä ja hänet valittiin mm. taidekeskus Salmelan nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2010. Seurasi joukko työntäyteisiä vuosia, jolloin Viherjuuri teki pahimmillaan 16-tuntisia päiviä. Sitten seurasi uupumus. Viherjuuri kertoo eläneensä neljä vuotta tyhjää kautta, jolloin taidetta ei juuri syntynyt. Hän koki kadottaneensa itsensä eikä voinut edes katsella taidekirjoja.
Neljä vuotta sitten Viherjuuri muutti perheineen Kokkolaan. Vähitellen hän alkoi kokeilla taiteen tekemistä, ja läpimurto tapahtui pienen tytön kautta.
- Näin hänet ja tiesin heti, että hänet haluan maalata. Mielessä alkoi pyöriä erilaisia malleja ja kuvia siitä, miten tyttöjä voisi olla useampia.
Näin käynnistyi uusi luova kausi, jonka myötä Viherjuuri on maalannut symbolistisia, ihmisen etualalle nostavia pelkistettyjä maalauksia. Osassa Artistassa esillä olevista teoksista tyttöjä on yksi, monessa kolme ja yhdessä neljä. Viherjuuri maalasi paljon ihmisiä jo ennen mustaa kautta, ja hän on myös käynyt Suomen Kulttuurirahaston muotokuvamaalauskurssin, joten aihe oli tuttu.
Viherjuuri on maalannut Toivon valtakunta -sarjaan myös teoksia, joissa näkyy nuoria naisia seppeleet päässä.
- Seppele inspiroi minua suuresti. Kristillisessä symboliikassa se tarkoittaa voittoa ja ikuista elämää, Viherjuuri kertoo.
Hän toivoo teostensa ilmaisevan toivoa ja positiivisuutta, vaikka ei haluakaan tulla katsojan ja teoksen väliin.
Positiivisuus ja tasapainoisuus kuvaa myös Viherjuuren uutta suhtautumista työhönsä. Hän työskentelee tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston apurahalla, ja maalaa pienellä työhuoneellaan aina kun se perheelliselle ihmiselle on mahdollista.
Viherjuuri maalaa pääosin vain yhtä teosta kerrallaan. Eniten hän pitää kookkaiden teosten maalaamisesta, vaikka niiden myynti ei ole niin helppoa kuin pienten.
- Suurin teokseni on ollut kaksi metriä korkea. Sekin ostettiin yksityiskotiin, vaikka myöhemmin kuulin, että taloa oli sen takia pitänyt vähän remontoida, Viherjuuri naurahtaa.Ihana inspiraatio

Kun Annuli Viherjuurella iski inspiraatio, sen oltua kadoksissa pitkään, oli tuloksena positiivista sanomaan välittävä teossarja.

Maria Store
(Kokkola-lehti)

Kuvataiteilija Annuli Viherjuurella (s. 1984) on vapautunut olo. Ensimmäisessä yksityisnäyttelyssään Kokkolassa, kaupungissa josta tuli koti nelisen vuotta sitten, hän esittelee mielellään uusia teoksiaan. Toista oli vielä muutama vuosi sitten.
- Oli työuupumusta ja inspiraatio oli kauan kadoksissa. Kun muutimme Kokkolaan, oli minun vaikea puhua taiteestani siitä uteleville, sillä olin niin hukassa. En halunnut olla esillä tai asettaa taidettani esille, ennen kun seisoisin taas omilla jaloillani, hän kertoo.
Viherjuuri käänteli pitkään kiviä ja etsi inspiraatiota useista eri paikoista. Jostain tuli keveys, symboliikka ja pastellisävyt.
- Iski ihana hedelmällinen inspiraatio. Olen niin nauttinut näiden tekemisestä ja toivottavasti se välittyy katsojille.
Riemukaari-näyttelyssä Galleria Artistassa Viherjuuri avaa oven symbolistiseen maailmaan valkomekkoisten, lettipäisten tyttöjen avulla. Näyttelyn teoksen ovat osa Viherjuuren laajaa teossarjaa nimeltään Toivon valtakunta.
- Näin erään tytön ja halusin maalata hänet. Alitajunnassa lähti kehittymään pikkuhiljaa laajempi teossarja, jossa oli mukana useampia tyttöjä. He välittävät positiivista sanomaa.

Maalauksissa tytöt välittävät positiivista sanomaa tekemisen kautta. He kylvävät ja kitkevät, kantavat lahjoja ja tarjoavat helmiä ja seppeleitä. Malleina Viherjuuri käytti ystäväperheiden lapsia.
- Muotokuvia nämä eivät kuitenkaan ole, en ole pyrkinyt yhdennäköisyyteen. Sen sijaan tyttöjen ilmeet ja eleet heijastavat sitä, mitä haluan sanoa.
- Kultakauden maalarit, kuten esimerkiksi Hugo Simberg käytti poikia sanomansa välittäjänä. Minä käytän tyttöjä, kertoo mieluummin Ateneumista kuin Kiasmasta vaikutteita hakeva Viherjuuri.
Teossarjan maalauksia Viherjuuri on asettanut esille yhteisnäyttelyissä esimerkiksi Saksassa ja Italiassa. Tammikuussa Oulun Neliö-Galleriassa näyttely oli yleisömenestys.
- Siellä oli välillä ihan tungosta, Viherjuuri kertoo hymyillen.

Galleria Artistassa esillä olevat taulut ovat samalla tavallaan esimakua tulevasta näyttelystä Roosin talolla.
- Kun sovin tästä näyttelystä sain tietää Roosin talon ensi kevään näyttelystä. Siellä tulee olemaan esillä koko Toivon valtakunta -teossarja.
Viherjuurella on tekeillä seppele-sarja, jossa tyttölapset ovat kasvaneet nuoriksi naisiksi.
- Kristillisessä symboliikassa seppele kuvastaa ikuista elämää ja voittoa. Mikä sopisi paremmin toivon valtakuntaan, Viherjuuri sanoo.
Galleria Artistassa esillä on yksitoista teosta.
- Tänne tulee harva ripustus, sillä haluan teoksille tilaa puhua.
Näyttely on esillä 27. kesäkuuta saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti