perjantai 15. toukokuuta 2015

Mitä näyttelyn avajaisista tulisi tietää?


Ajattelin seuraavaksi kertoa yleistä tietoa näyttelyn avajaisista, mitä kokemusta itselläni niistä on ja mitä ensikertalainen voisi odottaa niiltä.

Näyttelyn avajaiset ovat yleensä avoimia julkisia tilaisuuksia, jonne kuka tahansa on tervetullut. Ennen tavattiin lähettää kutsuvieraille teetetyt avajaiskortit, mutta niistä on monessa paikassa luovuttu kalliiden postimaksujen takia. Sähköpostilla lähetetyt sähköiset kutsut ajavat saman asian nykyään sekä mainostus sosiaalisessa mediassa.

Pukeutumiskoodi vaihtelee paikasta, mutta yleisesti voisi sanoa, että sellainen siisti mutta ei-liian-juhlava vaatetus on hyvä. Avajaisvieras voi tuoda kukkia tai muuta mukavaa tullessaan, mutta avajaisiin voi myös tulla tyhjin käsin. Näyttelyn taiteilijaa / taiteilijoita on sopivaa onnitella näyttelyn johdosta, ja monesti tässä yhteydessä monet myös haluavat kertoa oman näkemyksensä näyttelyn teoksista, ripustuksesta ja omista suosikeistaan.

Avajaisissa small talk -keskustelu on paikallaan. Jotain ohjelmaa saattaa olla järjestetty, kuten puhe, musiikkia tai performanssiesityksiä, mutta suurimmaksi osaksi avajaisissa vain seurustellaan ja nautitaan tarjoilupöydän antimista. Viinitarjoilu on ollut tyypillistä, mutta kuulin juuri, että nykyään siihen tarvitaan erillinen lupa, joten mehutarjoilu taitaa olla nykyisin yleisempää.

Avajaisissa on väkeä monesti sen verran, että jos haluaa rauhassa tutustua näyttelyn teoksiin, suosittelen käymään näyttelyssä uudelleen avajaisten jälkeen, kun on hiljaisempaa. Toiset jättävätkin avajaiset väliin ja käyvät mieluiten omassa rauhassa tutustumassa näyttelyyn. Toiset taas tulevat avajaisiin tavatakseen näyttelyn taiteilijan / taiteilijat ja nauttimaan avajaistunnelmasta. Taiteilijahan ei yleensä päivystä näyttelyssä muulloin, ellei toisin sovita.

Kannustan rohkeasti lähtemään taidenäyttelyihin ja avajaisiin. Kynnys ei ole ollenkaan niin korkea kuin ehkä kuvitellaan. Avajaisissa ei suinkaan ole tarkoitus olla alusta loppuun, vaan ihan hyvin siellä voi vain käydä pyörähtämässä. Lapsiperheetkin ovat tervetulleita, kunhan muistuttaa lapsille, ettei taideteoksiin saa koskea. Lasten kautta taide alkaa elää omaa elämäänsä, kun he monesti hahmottavat ja näkevät kaiken mielikuvituksen kautta.

Tässä samalla voisinkin mainostaa kesäkuista yksityisnäyttelyäni Keski-Pohjanmaalla:


RIEMUKAARI
Annuli Viherjuuren maalauksia
2.6.-27.6.2015

Galleria Artista,
Itäinen Kirkkokatu 16, Kokkola

Tervetuloa avajaisiin 2. kesäkuuta klo 17!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti