tiistai 24. maaliskuuta 2015

Kuinka kauan maalauksen valmistamiseen menee aikaa?

Seppeleet
öljy kankaalle
110 cm x 140 cm

Minulta kysytään melko usein, kauanko yhden teoksen maalaaminen kestää. En tiedä, miksi se kiinnostaa niin kovasti. Lopputulos on mielestäni tärkeämpi kuin sen tekemiseen käytetty aika. Yleisesti kai maalausprosessin ajatellaan alkavan siitä, kun pensseli ensimmäisen kerran koskettaa pintaa. Mutta onko näin oikeasti?

Milloin teoksen syntyprosessin voi katsoa alkaneeksi? Onko se silloin, kun ensimmäinen idean jyvänen tulevasta teoksesta alkaa kypsyä mielessä? Onko se silloin, kun pingottaa kankaan kehyspuihin ja aloittaa pohjustamisen? Ja kuuluuhan työntekoon myös tärkeät tauot maalausprosessin lomassa; lopputuloksen kannalta tärkeät ratkaisut syntyvät usein juuri tauon aikana.

Joskus olen maalannut viittä maalausta samaan aikaan, tällä hetkellä yksi kerrallaan tuntuu paremmalta. Onneksi maalausnesteessä käyttämäni mehiläisvaha nopeuttaa maalipinnan kuivumista niin paljon, että saman teoksen työstäminen jo seuraavana päivänä on mahdollista.

Kookkaat teokset vaativat tietenkin paljon enemmän kärsivällisyyttä valmistuakseen, mutta lopputulos on yleensä aina sen verran palkitseva, että vaivan jaksaa nähdä. Maalaustyylini ei ole niin paljon muuttunut vuosien aikana tauosta huolimatta, että sitä tarvitsisi miettiä ja työstää joka kerta uudelleen, vaan vuosien kokemuksella tiedän suurin piirtein, miten saan halutun lopputuloksen ja päämäärätietoisesti ryhdyn työhön ilman suurempia ongelmia.

Tai nyt minulla sattuu olemaan sellainen vaihe. On sitten niitäkin aikoja, kun maalaaminen on yhtä taistelua, eikä pensseli suostu yhteistyöhön tai värimaailma taivu tahtoni alle. Vaikka minulta nyt siis syntyykin teoksia aika nopeaan tahtiin, edellyttää se vuosien työtä, inspiraatiota ja intoa, työaikaa sekä sovittuja näyttelyitä tulevaisuuteen, jotka osaltaan pakottavat tuotteliaisuuteen.

Itse pidän kokonaisuuksien luomisesta. Siksi itselleni yhden taideteoksen valmistamisen ajallinen määritys ei ole oleellista, vaan näen asiat kokonaisuuksina. Nyt teen laajaa teossarjaa, ja voi hyvin olla että menee vuoden päähän ennen kun olen tullut kylläiseksi siitä. Tai sitten tämä paljastuukin luovuuteni kultakaivokseksi, jonka pintaa olen ehkä päässyt vasta raapaisemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti