sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Seppele

Seppele
öljy kankaalle
80 cm x 80 cm

Seppele on minulle positiivinen ja visuaalisesti niin esteettinen esine, että inspiroiduin siitä. Seppeleellä onkin tärkeä rooli tässä teossarjassa. Onhan se vertauskuva iankaikkiselle elämälle kristillisessä symboliikassa.

Seuraavassa pieni kokoamani tietopaketti seppeleestä, sen symboliikasta sekä historiasta hääkoristeena.


SEPPELE

Kristillisessä symboliikassa seppele on iankaikkisen elämän ja voiton vertauskuva. Antiikin maailmassa laakeriseppele symboloi niin voittoa ja kunniaa, kuin rauhaa, ikuisuutta ja kuolemattomuutta. Seppeleen pyöreä muoto kuvastaa aurinkoa ja sen ikuista pyörimisliikettä.

Morsiuskruununa sitä on käytetty jo antiikin aikaan, kun kreikkalaiset ja roomalaiset morsiamet koristivat hiuksensa kukkaseppeleellä kukkien jumalattaren Floran kunniaksi. Silloin seppele punottiin orapihlajan tai rautayrtin kukista, joiden uskottiin karkottavan pahoja henkiä.

Kruunu on myös koristanut morsiamen päätä. Se on perustunut katolisen kirkon kunnioitukseen neitsyt Mariaa kohtaan, ja sillä on haluttu korostaa morsiamen koskemattomuutta. Kiinni sidotut hiukset ovat kuvastaneet sitoutumista (avioliittoon). Seppeleen on nykyisin korvannut hääkimppu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti