sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Luovuudesta

Kitkijät
öljy kankaalle
60 cm x 60 cm

En pidä itseäni välillä kovin luovana. Koen tarvetta selittää, miksi ajattelen niin. Kitkijät maalattuani mietin, mitä kukkia teokseen maalaisin, ja orvokit saivat mielessäni eniten kannatusta. Miksi juuri orvokit? Tajusin että niitähän olin juuri katsellut kaupungin kukkaistutuksissa. Kovin helposti mieli tuntuu nappaavan ja omaksuvan vaikutteita - ei siis kovin omaperäistä tai luovaa.

Tästä hyvä esimerkki on taannoin näkemäni video Derren Brownin Animal Heaven. Siinä pari graafista suunnittelijaa kuljetetaan pitkin kaupunkia erääseen rakennukseen, jossa heille annetaan tehtäväksi suunnitella nimi ja logo täytettyjen eläinten yritykselle. Heille annetaan vain vähän aikaa tähän tehtävään, ja nämä luovan alan ammattilaiset loihtivat tuota pikaa nimen Animal heaven sekä logon, jossa on harppua soittava nallekarhu ja siivistä muodostuva portti.

Suunnittelijat näyttävät ideansa innostuneena Brownille, joka puolestaan näyttää oman hahmotelmansa, ja paljastui, että nämä ideat olivat lähes identtiset. Mikä yllätys! Sitten katsojalle näytetään otteita tuosta suunnittelijoiden matkasta rakennukseen ja näkyy selvästi, kuinka ideat nimestä ja logosta on kylvetty heidän mieliinsä.

Mitä luovuus siis on?
En asu tynnyrissä vaan altistun vaikutteille joka päivä. En pyri luomaan jotain aivan uutta, mitä ei ole koskaan ennen nähty, vaan pyrin heijastamaan jotain ehkä jo nähtyä ja koettua, mutta jossa olisi mukana jotain "annulia". Orvokit saivat sisällä ateljeessa ihan toisenlaisen värin kuin mitä ulkona näin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti